Maailma on täynnä sanoja ja tarinoita. Fiktiota ja faktaa. Niiden löytämiseksi meidän tulee etsiä informaatiota. Mistä sitten sitä löydämme ja miten? Se kiinnostaa minua, kuin myös netin erilaiset ilmiöt; ennen muuta viihde ja verkko-oppiminen.

Tiedonhankinta ja tiedonhaku -sama asia vai? Ei suinkaan. Valitettavan moni vain ajattele, että tiedonhaku ja tiedonhankinta ovat sama asia. Informaatioalan ammattilaisena haluan kuitenkin painottaa termien eroa. Tiedonhaku on mikrotason ja tiedonhankinta taas makrotason toimintaa.

Sanahakukoneiden käyttö, tietokantahaut jne. ovat tiedonhakua. Mikä sitten on tiedonhankintaa? Maallikko ajattelee varmasti, että kyllähän Googlella hankitaan tietoa, joten kyseessä olisi tiedonhankinta. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen. Tiedonhankinta on prosessi, joka syntyy tiedon tarpeesta, kattaa tiedon haun ja tiedon käytön.

Verkko on yhä enemmän viihteen kyllästämä media. Sitä markkinoidaan suunnattomana tietovarantona, mikä se toki onkin, mutta tosiasiassa moni meistä hankkii netin ja käyttää sitä ennen muuta itsensä viihdyttämiseen ja kommunikointiin.

Näitä tiedonhankinnan ja -haun filosofisia kysymyksiä, webbiviihteen merkitystä ja eri ilmentymiä sekä tiedonhaun käytänteitä pähkin täällä muiden vihastukseksi ja ihastukseksi. Ja tietysti nettiä yleisemminkin - web 2.0:aa, pelikulttuureja, verkko-oppimista sun muita itselleni läheisiä asioita.

Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan blogiani!